Streamings-tip

En af de største glæder, som jeg har ved vintage HiFi er, når jeg kan “mixe” det gamle med det nye. Du kan naturligvis bruge både spolebåndoptager, kassettebåndoptager, vinyl (pladespiller), FM-tuner osv. sammen med alle vores forstærkere og receivere – men du kan også vælge at tilkoble diverse streamings-enheder og således få det bedste fra begge verdener. Personligt streamer jeg det meste af min musik og den glæde det giver mig at høre musikken på de gamle anlæg, forstærkere, receivere og højttalere, hvor kvaliteten bare er i top – kan intet nymodens anlæg matche!

Jeg vil her forsøge at komme med lidt tekniske tip til, hvordan du kan kombinere nyt og gammelt..

SONOS
Når vi snakker streaming, multirum osv. er der et væld af mulighed, tilbud og udbud. SONOS er så absolut et af de mest anerkendte og brugervenlige systemer – det er dog også et meget dyrt system at komme igang med. Ønsker du at få funktionaliteten og brugervenligheden fra SONOS og stadig bruge et vintage stereo setup med integreret forstærker, receiver, forstærker-sæt eller lignende, så skal du have fat i en SONOS Connect”. De sælges i skrivende stund i diverse webshops og butikker til omkring Kr. 2.999,-. En “SONOS Connect” kan du tilkoble din receiver eller forstærker via et alm indegenerique.be. RCA-kabel – eksempelvis dette fra “Real Cable”. – Du vil typisk vælge at koble Sonos’en til AUX-indgangen på din forstærker/receiver, men også tape- eller tuner- indgange kan fungere. Herefter kan du download en Sonos app til din iPhone, iPad, Smartphone eller lignende og styre den musik, som du vil høre gennem Sonos og dit anlæg. Din Sonos skal tilsluttes dit lokale netværk med internet (router) enten via ethernetkabel eller via WiFi (trådløst LAN). Du kan vælge at lade Sonos køre med fast lydstyrke eller med variabel lydstyrke. Alt efter dit valg kan du enten bruge din forstærker/receiver til at skrue op eller ned for lyden eller blot din iPhone, iPad eller lignende til fjernbetjening. Det er meget simpelt, når først du kommer igang. Sonos tilbyder et væld af radio-stationer, streaming-tjenester såsom Telmore Musik, Spotify, Wimp, Tidal og lignende – bemærk at du skal have abonnement på disse tjenester for at bruge dem.

SONOS absolut styrke er brugervenligheden og funktionaliteten – det fungerer bare! Ønsker du at udvide med en multi-rum løsning er det meget simpelt – SONOS finder selv de ekstra enheder, som du køber og tilkobler dit netværk. I mit eget setup anvender jeg i min stue en “SONOS Connect” tilkoblet en meget fin vintage receiver fra Nikko med et par lækre Sony vintage højttalere – herudover har jeg en “SONOS Connect Amp” (som i bund og grund er en SONOS Connect med indbygget integreret forstærker) til at drive 2 x vintage ScanDyna højttalere i mit køkken og 2 x vintage B&O Beovox i min anden stue. Det hele styrer jeg via en SONOS fjernbetjening eller via min iPhone..

Denne side vil løbende bliver udbygget – næste gang vil jeg skrive lidt om resten af mit streamings-setup, som er baseret på en noget billigere løsning – nemlig Google ChromeCast Audio…

Jeg håber, at du finder denne lille guide brugbar og har du spørgsmål til, hvordan vores vintage forstærkere, receivere og vintage højttalere kan bruges sammen med moderne streaming-tjenester – er du meget velkommen på Tlf. 23 98 94 43 eller på mail@jakob-larsen.dk